70 éves az Amszterdami Nyilatkozat

1952-ben, 70 éve ezen a napon az 1952-es első Humanista Világkongresszuson a Nemzetközi Humanista és Etikai Unió (IHEU) alapítói közös egyetértésben megalkották a modern humanizmus alapelveit tartalmazó kiáltványt, mely az “Amszterdami Nyilatkozat” néven vált ismertté.

A nyilatkozatra erősen rányomta bélyegét a megszületésének ideje. A nagyhatalmi politika és a hidegháború világának hangulatában fogant, ezért többek között megállapította, hogy „a humanisták meggyőződése szerint a jelenlegi válság leküzdhető”.

A világ sokat változott azóta, ezért a szöveg frissítésre, aktualizálásra szorult. Erre először 2002-ben az első Humanista Világkongresszus szintén Hollandiában megrendezett 50 éves jubileumi konferenciáján került sor, ez lett a „2002-es Amszterdami Nyilatkozat”.

2022-ben Glasgow-ban a 70 éves évfordulón a Humanists International tagjai újból összegyűltek, hogy áttekintsék és frissítsék a nyilatkozatot.

Bár a humanizmus definíciója kissé különbözhet világ humanista szervezetei között, az Amszterdami Nyilatkozat a Humanists International minden rendes és társult tagja által elfogadott közös vezérlő elveinket tartalmazza.

A 2022-es Amszterdami Nyilatkozat itt olvasható:
A modern humanizmus nyilatkozata

Kategória: Blog | A közvetlen link.