Vérző sivatag: Klímaháborúk és az Arab Tavasz

Időpont: 2018. április 17., kedd, 18:00–20:00
Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra Rendezvényközpont Szeged, Kálvária sgt. 23. Látványlaboratórium, 2. emelet Szemináriumi terem

Az Arab Tavasz számos okát a közbeszéd félreértelmezi, és eltorzított fogalmakkal birkózik, a tévhitek lavinája pedig eltemette a valóságot. Az előadás bemutatja, hogy az ismert politikai eseménysorozat valójában csak egy utolsó csepp volt a régóta telő pohárban: évtizedek óta zajló folyamat ez, aminek útját komoly környezeti és gazdasági katasztrófák, demográfiai krízisek, vallásszakadás, valamint Irán és Szaud-Arábia hidegháborúja kövezték ki. Bár a többség váratlan fordulatként élte meg a forradalmat, már a hazai geográfus szakirodalom is felvázolta a lehetőségét évekkel korábban.
Kiemelt figyelmet kapnak az előadásban az itthon gyakran alig ismert, klímaváltozással összefüggő háborúk és az, ahogy ezek hatásait a muszlim kultúra jellegzetességei is súlyosbítják. Az előadás során az ISIS (Dāʻish) kialakulásának, az iraki és szíriai háborúk, valamint a migrációs válság okainak számos olyan demográfiai és ökológiai tényezőjét érintjük, amelyeket az eltérő véleménytáborok képviselői egyaránt félreértenek.

Előadó: Vasárus Gábor SZTE TTIK Doktorjelölt

Beszélgetőtárs: Dr. Lukács Zoltán


Kategória: Esemény | A közvetlen link.