November 9. Carl Sagan

1934-ben ezen a napon született a tudományos ismeretterjesztés egyik legnagyobb alakja, az amerikai csillagász és tudománynépszerűsítő, Carl Sagan.

Carl Sagan

Világhírű “Kozmosz” című sorozata, zseniális ismeretterjesztő könyvei (melyekből néhány magyarul is megjelent) és nagy sikerű “Kapcsolat” című regénye felejthetetlen élményt nyújtanak a tudomány iránt érdeklődő emberek számára. Lelkesedése, személyisége pedig sokunk számára inspiráló hatással bír.

Hatását a tudományos ismeretterjesztésre és a nemzetközi szkeptikus mozgalomra nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Carl Sagant az Amerikai Humanista Társaság Az Év Humanistájának választotta 1981-ben.

Carl Edward Sagan (Brooklyn, 1934. november 9. – Seattle, Washington, 1996. december 20.) amerikai csillagász, planetológus, asztrobiológus, békeaktivista és rendkívül szuggesztív ismeretterjesztő volt. A Cornell Egyetem csillagászati és űrtudományi tanszékének professzora, a bolygókutató laboratórium vezetője volt. Kutatásai kezdetben a Vénusz és a Mars légkörére irányultak. Ő tervezte a Viking űrszondák exobiológiai programját. Fontos szerepe volt a NASA űrszondái (Mariner, Voyager, Viking) tudományos programjainak tervezésében, irányításában. A SETI-programok egyik megindítója és vezetője volt. Kiváló népszerűsítő is volt, könyvei, de különösen a Kozmosz című tévésorozata az egész világon nagy sikert aratott. Élete során több mint 600 tudományos cikket publikált, emellett 20 csillagászati témájú könyv szerzőjeként, társszerzőjeként is ismert.

Forrás: Wikipédia, Skepman.hu

Kategória: Humanista naptár | A közvetlen link.