Darwin-nap 2021.

Február 12-e Charles Darwin születésnapja, az evolúció tudományos eredményeinek ünnepe, melyről hagyományainkhoz híven ezúttal is megemlékezünk. Idén azonban egy helyett két eseményt is meglátogathatnak az érdeklődők, melyek összefoglalója alább olvasható.

Bioetikai Kávéház: A vadászat bioetikája

A vadászat ma rendkívül megosztó tevékenység. Sokan elfogadhatatlan, kegyetlen gyakorlatnak, önző hóbortnak tartják, mások egy ősrégi, változatos kulturális és társadalmi hagyománynak; sokan a vadgazdálkodás hatékony eszközét, vagy éppen a természettel való egyesülés lehetőségét látják benne. A filozófia, bioetika és környezeti etika viszonylag kevés figyelmet fordít a vadászat jelenségeire, bár találunk ilyen jellegű elemzéseket. Mit gondoljunk a vadászat (és horgászat) hagyományáról és mai formáiról evolúciós perspektívából? Miként vélekedjen a vadászatról a humanista?

Darwin-napi, Charles Darwin születésnapjáról megemlékező különleges bioetika kávéházunk ezeket a kérdéseket járja körül, pro és kontra érvek felsorakoztatásával, szabad online beszélgetés keretében. A rendezvény szervezője a Filozófiai Kávéház csoport, illetve a Magyar Humanista Társaság. Meghívott vendég lesz Dr. Alföldi Zoltán, agrármérnök-humánökológus oktatója (MATE VTI), Dr. Heltai Miklós vadgazdálkodási szakértő (MATE VTI) és Dr. Szemethy László (PTE KPVK). A beszélgetést vezeti Nemes László filozófus, bioetikus (Semmelweis Egyetem).
Ajánlott előzetes olvasmány: http://acta.bibl.u-szeged.hu/49108/1/platonhoz_005_388-395.pdf

Időpont: 2021. február 12. 18:00
Az online esemény zoomon itt érhető el:
https://semmelweis.zoom.us/j/91508812731


Papp Balázs: A szemünk előtt zajló evolúció

Az evolúcióról gyakran az a kép él, hogy a távoli múltban lassan lezajlott eseményeket érint, legyen az az ember eredete vagy az első többsejtű megjelenése. A valóságban az evolúció rendkívül gyorsan is tud zajlani és a kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy a jövőbeli lefutását előrejelezzék. Mindezt ékesen bizonyítja a koronavírus megjelenése és folyamatos változása. Az előadásomban a koronavírus hazai változatainak elemzése kapcsán mutatom be mire is használható az evolúcióbiológia.

Időpont: 2021. február 12. 20:00
Előadó: Papp Balázs Lendület-ösztöndíjas kutató (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet)
Az online előadás elérhetősége:
https://zoom.us/j/95299287116?pwd=Rk05ZXFzdi85ZWdIQnBMRGI1T3JYZz09
Meeting ID: 952 9928 7116 Jelszó: rken4FeU

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kategória: Blog | A közvetlen link.