A vallás önhittsége – Darwin-napi előadás a brit humanisták szervezésében

A Brit Humanista Társaság (új nevén Humanists UK) idén is megtartotta 2003. óta minden évben megrendezett Darwin-napi előadását, melyet ezúttal nekem lehetőségem volt részt venni. Az alábbiakban az eseményről szóló rövid összefoglalómat olvashatjátok.

Az esemény házigazdája Richard Dawkins brit biológus, akitől az idei előadás alkalmával Alice Roberts veszi át a stafétát. Alice Roberts professzor szintén biológus, és a Brit Humanista Társaság elnöke 2019. januárjától.

Az előadás helyszínéül egy 20. század elején Art Deco stílusban épült mozi szolgált Londonban, melyet teljesen megtöltött a nagyjából kétezer érdeklődő. Az előtérben a Humanists UK képviselői fogadták a vendégeket, majd beljebb kerülve több helyen könyveket lehetett vásárolni evolúció, a szekuláris humanizmus témakörében.

Az eseményt Andrew Copson, a társaság előző elnöke nyitotta. Beszámolt a British Humansits tevékenységéről, kitérve a társadalmi kampányokra, melyek négy nagy területet ölelnek fel: oktatás, emberi jogok és egyenlőség, szekularizmus, etikai és közerkölcsi kérdések (részletesebben itt: https://humanism.org.uk/campaigns/). Ezt követően az év további eseményeinek összefoglalója következett, említve például a Rosalind Franklin emlékelőadást.

Image

A Londoni Humanista Kórus következett (ilyen is van!), majd színre lépett Alice Roberts és Richard Dawkins.

Dawkins professzor előadásának címe A vallás önhittsége volt. Az első felében a cím alapjául szolgáló önhittségre mutatott be számos példát. A legnagyobb derültséget a egyes muzulmán hittudósok szoptatást szabályozó fatvái váltották ki, melyeknek megfelelően egy ismeretlen nő és férfi csak akkor tartózkodhat egymás társaságában, ha a nő megszoptatja a férfit, ezáltal megszüntetve az ismeretlenségi státuszt.

Image

Ezt követően arról szólt az előadás, hogy mi minden csodálni valót tár elénk a világban a tudomány. Ez számomra sem ismeretlen téma, hiszen 2017. októberében én is erről beszéltem a Vallás nélkül – etikusan? című előadásomban.

Az esemény végén Alice Roberts Darwin-napi medált adott át Richard Dawkinsnak, ezzel meghálálva az eddigi évek során végzett munkáját.

A teljes angol nyelvű előadást itt lehet megtekinteni:

https://humanism.org.uk/2019/02/18/richard-dawkins-wins-inaugural-humanists-uk-darwin-day-medal/

Kategória: Blog | A közvetlen link.